Spustit video na pozadí

SLUŽBY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

SLUŽBY PRO SENIORY

SLUŽBY PRO OSOBY V PŘECHODNÉ KRIZI, OHROŽENÉ DROGOU A ETNICKÉ MENŠINY

SLUŽBY PRO RODINU, DĚTI A MLÁDEŽ

SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE

Možnosti spolupráce ČR se světem v oblasti vzdělávání, poradenství a prevence pro ženy po operaci prsu.

18. 6. 2019, Autor:Jan Vochomůrka

Mezinárodní konference „Reach to Recovery“, konaná v Praze ve dnech 13.-15.6., byla navštívena jak odborníky z lékařské veřejnosti z dvanácti evropských i mimoevropských zemí, tak i vybranými zástupci neziskových pacientských organizací vč. našich českých působících v oblasti vzdělávání, poradenství a prevence pro ženy po operaci prsu.

Dobrovolnice - z Viktorie-Liga proti rakovině z Litoměřic - měly díky pozvání od Aliance žen s rakovinou prsu možnost přímé účasti ve všech čtyřech sekcích konference i v následné diskuzi k mnoha aktuálním tématům.

Monitorováním a vyhodnocením screeningu při prevenci nádorových onemocnění se dlouhodobě zabývá Ústav zdravotnických informací. Analýzy dat ukazují na důležitost a záslužnost včasného záchytu rakoviny v počátečním stádiu! Na jejich výzkumy navazujeme v neziskových organizacích mnoha vzdělávacími akcemi, orientovanými mj. na dovednost při samovyšetřování prsu v zájmu včasného odhalení nádoru v počátečním stádiu. Ve školách, firmách i na veřejných akcích jsme odvedly obrovský kus práce jak při edukaci žen a dívek, tak v sociálně-psychologickém poradenství, dále organizováním mnoha druhů zdravotních cvičeních a každoročním pořádáním rekondičních pobytů.

Ve srovnání s rozvinutými i rozvojovými zeměmi můžeme s velkou pýchou říci, že jsme v této oblasti skvěle, komplexně a včas léčeny na špičkové medicínské úrovni! U diagnózy rakovina prsu se již 13 let snižuje úmrtnost, mj. i proto, že 87% žen se po vyzvání účastní preventivních programů, mnohdy plně hrazených ze zdravotního pojištění.

Ministr zdravotnictví Mgr. Adam Vojtěch zde vyzdvihl klíčovou důležitost práce neziskových organizací, které napomáhají oslabeným pacientkám zorientovat se ve složitých situacích jak v průběhu léčby rakoviny tak i při následné péči.

Zdravotnictví se týká každého z nás, dříve či později každý bude potřebovat jeho pomoc a proto je tak důležité sledovat jeho vývoj i financování podpůrných programů, do kterých se lze zapojit a navzájem si ještě více pomáhat.
 
Libuše Žamberská, PhDr. Jana Filáčková



Ostatní

Událo se ...

19. 10. 2023 | 13. Divadelní benefice

13. Divadelní benefice
Centrum pro náhradní rodinnou péči ve spolupráci s divadelními soubory a kulturními zařízeními, za finanční podpory města Litoměřice, pořádá 13. Divadelní benfici, jejíž výtěžek bude určen pro rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči.

26. 3. 2024 | Kampaň "Místa přátelská seniorům"

Kampaň
Již tradiční kampaň Místa přátelská seniorům připravil Odbor sociálních věcí a zdravotnictví společně se svými partnery i v roce 2024. Kampaně se mohou zúčastnit litoměřičtí senioři starší 60 let. Slavnostní zahájení kampaně proběhne 14. 4. 2024 od 15:30 hodin ...

4. 1. 2024 | Tříkrálová sbírka 2024

Tříkrálová sbírka 2024
Čtyřiadvacátý ročník Tříkrálové sbírky je již v plném proudu. Pokud se Vám dosud zatím nepodařilo koledníky Tříkrálové sbírky potkat v ulicích měst a obcí, využijte možnosti a přijďte 6. 1. 2024 od 18:00 na mši ke cti Tří králů a od ...
© 2022. Všechna práva vyhrazena.